Kinderkerk

Wist je dat alles wat je een kind voor zijn twaalfde levensjaar meegeeft, van grote waarde is voorzijn of haar leven?
Hoe mooi zou het zijn als een kind ontdekt wat de Bijbel voor hem of haar kan 
betekenen.
Daarom heeft Nederlands Bijbelgenootschap een aantal inspirerende blogs ontwikkeld die jou helpen met je kind mee te lopen in zijn reis met de Bijbel.

Lees alvast de eerste blogs:
Bijbellezen met kinderen: een spannende reis
Gouden momenten overkomen je
Het geloof vieren met jonge kinderen

We wensen je veel leesplezier!

15 november 2020

Bidden voor de ander

Vandaag hadden we projectochtend en stond het bidden voor anderen centraal.

In de Bijbel is een prachtig voorbeeld te lezen van wat er gebeurd als je bidt voor iemand anders: Handelingen 12 – Petrus is gevangen genomen en wordt 24/7 bewaakt door soldaten. De andere gelovigen zijn vurig aan het bidden voor Petrus. In diezelfde nacht krijgt Petrus bezoek van een engel die hem wonderbaarlijk naar buiten helpt zonder dat één van de bewakers het doorheeft! En dit alles gebeurde doordat ze gezamenlijk aan het bidden waren voor hem.

Als toepassing hebben we een gebedspot gemaakt. De kinderen hebben ze als eerste prachtig versierd en zijn daarna gebedspunten op briefjes gaan schrijven waar ze Gods hulp voor willen inschakelen. De kinderen vonden het in het begin wat lastiger, maar toen ze na gebed om inspiratie van de Heilige Geest op dreef raakte, waren de potten als snel gevuld met gebedsbriefjes.

De potten staan nu thuis en we hopen dat de kinderen er samen met de ouders actief mee aan de slag gaan, zodat ze mooie wonderen en gebedsverhoringen mogen gaan meemaken en gaan zien dat we een levende en krachtige God hebben!

_________________________________

Getuigenissen kids

Twee weken terug hadden Amber en Jasmijn visite van 2 vriendjes thuis. Ze vertelden aan de jongens verschillende getuigenissen over wat ze met God hebben meegemaakt en één van de jongens kon het niet geloven.

Door vervelende gebeurtenissen met zijn vader, had hij veel verdriet en boosheid in zijn hart. Er is toen met hem gebeden, ondanks dat hij niet in God gelooft, dat God dingen kan doen die je eigenlijk voor onmogelijk houdt en dat de situatie met zijn vader zou veranderen.

Vijf dagen later ontvangt de jongen, na een lange tijd niets meer van zijn vader gehoord te hebben, een appje van zijn vader waarin die zegt dat hij hem mist en van hem houdt.

Hoe mooi om te zien dat God reageert op ons gebed en deze jongen wil opbouwen en herstellen!

********

Tijdens de kinderdienst kwam één van de kinderen naar de leiding toe met pijn in de knie. Er werd door de leiding gebeden voor genezing. De pijn zakte al iets af, maar was nog aanwezig. Bij de vraag of er kinderen waren die wilden bidden, stonden er 2 kinderen op en legden de handen op, bestraften de pijn en spraken volledig herstel uit. De pijn verdween compleet!

8 november 2020
 
Getuigenis kinderwerk
 
Twee weken geleden ging de les over Marcus 9:14-27: de jongen waarbij het lijkt dat hij epilepsie heeft, maar er sprake is een boze geest. Jezus bestraft de geest en de jongen is vrij.Er werd in groep 2 aan de kinderen gevraagd of ze ook voor iets wilde bidden.Eén van de kinderen gaf aan te willen bidden tegen corona en tegen bang zijn in het donker. Zo gezegd, zo gedaan.
Na even vrij spel werden de groepen samengevoegd waar door een andere kinderleiding werd gevraagd of een van de kinderen ergens bang voor is.
Hetzelfde kind stak de hand op en gaf aan bang te zijn in het donker.
Toen hebben 4 kinderen de handen opgelegd en gebeden dat de angst weg moest gaan in Jezus’ Naam.
 
Na het knutselen gingen alle kinderen een spel in het donker doen en durfde het kind mee te doen en won zelfs een keer! 
 
Toen de dienst was afgelopen, spraken we de ouders nog even en vertelden zij dat ze gisteravond anderhalf uur met een huilend kind hadden gezeten, omdat hij bang was in het donker en daardoor niet kon slapen. De ouder heeft toen ook gebeden voor bevrijding waarna het kind als een blok heeft geslapen.
 
Heel mooi om te zien dat de les “toevallig” samenviel met de gebeurtenis van de vorige avond en er gelijk herstel en bevrijding te zien was!
Wie is het belangrijkst?

Afgelopen zondag hebben we met de kinderen gesproken over dat we andere mensen net zo belangrijk moeten vinden als onszelf. Dat het belangrijk is om goed voor elkaar te zorgen, lief voor elkaar te zijn, goed over elkaar praten, etc. Vandaar deze hartjesbril! We moeten met liefde naar elkaar kijken! We moeten de liefdesbril opzetten.

In groep 3 hebben we het ook beeldend gemaakt met het Bijbelverhaal van Jezus die als Meester zijnde de voeten waste van Zijn leerlingen. Zo hebben de kinderen ook elkaars voeten gewassen en hebben ze in 2 groepjes een toneelstukje uitgevoerd over hoe zij aan iemand anders kunnen laten zien dat die ander belangrijk is en willen helpen. 

Hoe kan ik met mijn kind praten over een bijbelverhaal?
En hoe kan ik gouden momenten beleven met mijn kind?

Onder meer op deze vragen 
willen we je antwoord geven in
onze podcastserie
Kind en Bijbel.

Daniëlle Koudijs, bekend van Power to the Mama’s, gaat in gesprek met experts, kinderboekenschrijvers en christelijke moeders. 
Zo gaat ze de diepte in met pedagoog Maartien Hutter, vraagt ze Eline Bakker hoe zij met haar kinderen bijbelleest, vertelt Corien Oranje over het schrijven van een bijbelverhaal voor kinderen en hoor je van Marijke ten Cate over de kracht van illustraties. 

Luister je mee? Elke woensdag komt er een aflevering online. Ga naar Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts en luister naar onze podcast Kind en Bijbel.

Klik op onderstaande foto voor de podcast!

1 november 2020

 

Marcel & Lydia Zimmer

Er is tegenwoordig heel veel te zien voor kinderen op tv, maar het meeste is niet echt opbouwend. Mocht je je kinderen opbouwende en muzikale filmpjes willen laten zien, dan wil ik jullie aanbevelen om de dagelijkse filmpjes van Marcel en Lydia Zimmer op te zoeken. Elke dag plaatsen zij voor de kinderen een speciale kinderuitzending waarin ze o.a. Bijbelteksten, liedjes en meer uitvoeren. Je kunt het vinden onder ‘M&L momentje van de dag’
(klik op de knop)

M&L Momentje van de dag!

Jouw huis, Gods thuis

Onderstaande link kwam ik tegen op Facebook en trok meteen mijn aandacht, omdat het over geloofsopvoeding thuis gaat.
Daarom wil ik de ouders in de gemeente deze niets onthouden.
(Klik op de foto) 

18 oktober 2020

Bij het kinderwerk zijn we nog bezig met het thema ‘Kinderen in de Bijbel’. Afgelopen zondag ging het over Lucas 2:41 waar Jezus op 12-jarige leeftijd achterblijft in de tempel in Jeruzalem. Zo ongerust als Maria en Jozef waren, zo ontspannen en leergierig was Jezus. Zijn antwoord op hun ongerustheid, is opmerkelijk maar een krachtige les voor ons: ‘Waarom hebben jullie mij gezocht? Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van mijn Vader?’

Zo jong als Jezus was, wist en ervaarde hij al de kracht die uitging van het Woord van God, Zijn Vader en hoe goed het is om je hart en gedachten daarmee te vullen. Zo is ook vandaag de dag Gods Woord nog steeds krachtig en leven brengend en is het goed om hier actief mee om te gaan.

De kinderen zijn in de groepjes uiteengegaan, waarbij het ene groepje het Bijbelverhaal hebben uitgespeeld met duplo en het andere groepje een Bijbelquiz heeft gedaan. Op de foto’s de kinderen die de Bijbelquiz hebben gedaan. Na wat hulp bij de opstart, wisten ze goed hoe ze teksten op kunnen zoeken in de Bijbel. 

De filmpjes van het Bijbelverhaal zijn erg leuk geworden en willen we graag met u delen:

 

 

 

1 maart 2020

We hebben met de kinderen als voorbereiding voor 22 maart het thema ‘de mens is als een boom…’ van Psalm 1 creatief behandeld. Elk kind mocht voor zichzelf bedenken wat voor boom hij of zij wilde zijn; een sterke boom of een boom met veel vruchten of bloemen. Niets was te gek. De kinderen hebben dan ook erg mooie schilderijen gemaakt. Deze zullen over 3 weken geshowd worden in de grote zaal.

 

23 februari 2020

Afgelopen zondag hebben we bij de kleutergroep het derde deel van de wapenrusting behandeld: de schoenen om klaar te staan om over Jezus te vertellen.


Een aantal kinderen hadden wel eens andere kinderen over Jezus vertelt en sommige kinderen nog niet. Aan een van de kinderen vroeg ik hoe ze dat dan deden:

‘Ik zei dat Jezus ze lief vindt!’ 

Een prachtig antwoord waar ook 100% waarheid in zit.

Ook bij de midden-bovenbouw ging het over getuigen van Jezus, wat in het boekje van de Macht van de Witte Leeuw de groene pijl is.
De kinderen hadden zelf hele mooie getuigenissen dat God ze helpt wanneer ze dat nodig hebben en ze zich nooit alleen voelen. Wel vinden ze het nog lastig om andere kinderen over Jezus te vertellen door verschillende redenen. Hun oplossing daarvoor was dat ze God om hulp konden vragen om anderen over Jezus te vertellen, want zoals een van de kinderen zei:

‘Het Koninkrijk van God is voor iedereen. Iedereen mag daar vrij zijn!’

 

16 februari 2020

Bij de kleuters zijn we verder gegaan met de wapenrusting van God. Afgelopen zondag hebben we het pantser gemaakt, wat symbolisch staat voor de rechtvaardigheid of zoals we het bij de kinderen zeggen: zonden weg doen, waardoor we recht voor God kunnen staan.

Bij de middenbouw hebben we het gehad over de rode pijl, die staat voor autoriteit die ligt in de Naam van Jezus. Als we bang zijn of ervaren dat de duivel dingen van ons wilt stelen, kunnen wij door het offer en de opstanding van Jezus overwinnen en de boze wegsturen in Jezus’ Naam.

Als verwerking hebben de kinderen een proclamatiekaart gemaakt met daarop de tekst

1 Johannes 4:4
Jullie zijn uit God geboren, kinderen, en jullie hebben de vijanden van Christus overwonnen. Want Hij die in jullie is, is machtiger dan hij dit in de wereld heerst.

Daar rondom hebben ze plaatjes of woorden opgezocht die horen bij de dingen waar ze bang voor zijn, zodat elke keer als ze bang zijn ze naar de kaart kunnen kijken en herinnert worden aan de macht die ze hebben gekregen van Jezus en daarmee de vijand kunnen overwinnen.

9 februari 2020

We hebben het bij de midden/bovenbouw gehad over Gods stem verstaan, daarbij hadden we een leuk parcours bedacht waarbij de kinderen in koppels goed moesten luisteren om elkaars stem te verstaan.


Eén van de kinderen werd geblinddoekt en de ander moest zeggen waar ze heen moesten om  het goede pad te volgen. Zo wil ook de Heilige Geest ons met Zijn stem aanwijzigingen geven.

Bij de kleuters zijn we begonnen aan de eerste les over de geestelijke wapenrusting van God. De eerste les ging over de ‘gordel van de waarheid’.


Om het te verduidelijken hebben ze ook zelf de gordel gemaakt.


Het viel helemaal in het straatje van de jongens. De gordel van de waarheid kreeg dan ook wel wat te verduren.

12 januari 2020

De macht van de Witte Leeuw

We hebben het 2e hoofdstuk uit het boekje van de witte leeuw gelezen. Het ging over het koninkrijk van God (wit) & het koninkrijk van de duivel (zwart).

Herman Boon heeft daar een liedje over gemaakt die we hebben geluisterd: zwart/wit

Als werkje hebben de kinderen een graspoppetje geknutseld.


Verder hebben we in de kinderruimtes 2 nieuwe dingen: 

1. Afsprakenbord:
Op deze manier willen we bij de kinderen een cultuur gaan bouwen waarin ze leren om principes uit Gods Woord te gaan toepassen in relatie met elkaar.


2. Verjaardagskalender:
We willen dat de lokalen waar de kinderen komen ook voelt als hun ruimte, meer persoonlijk en eigen. Vandaar dat er samen met de kinderen een kalender is gemaakt! Voel je vrij om deze na de dienst te komen bewonderen.

Het was weer een gezellige ochtend! 

5 januari 2020

De macht van de Witte Leeuw

Afgelopen zondag zijn we begonnen met hoofdstuk 1 van het boekje ‘De macht van de Witte Leeuw’.

We hadden een gezellig groepje kinderen bij elkaar. Om de beurt hebben ze voorgelezen. Update: Guus en Juda hebben kennis gemaakt met de Zwarte Reus (de duivel) en de Witte Leeuw (God) en hebben in spanning het gevecht tussen deze twee gezien. Wie er van deze twee gaat winnen is nog niet helemaal duidelijk. Dat is afhankelijk van wat Guus en Juda gaan doen en voor wie ze partij kiezen!

Komende zondag gaan we verder lezen over het koninkrijk van de witte leeuw en wat nu precies is…